Ajax site
Oferte recomandate: Apartamente 2 camere, Mamaia Nord, Mamaia Nord Mamaia - Mamaia Nord, Mamaia Nord Apartamente 2 camere Chiria / ZI: 440 RON Apartament 3 camere, Ploiesti Nord, Republicii Ploiești - Ploiesti Nord, Republicii Apartament 3 camere Pret total: 38.500 EUR Individuale, Valea Cetatii, PATRIA Brașov - Valea Cetatii, PATRIA Individuale Pret total: 980 EUR Pentru constructie case-vile, Padurea Codrii Vlasiei, Livada cu Meri Pantelimon - Padurea Codrii Vlasiei, Livada cu Meri Pentru constructie case-vile Pret total: 25.000 EUR Clasa B, Morarilor, 1 Decembrie 1918 București - Morarilor, 1 Decembrie 1918 Clasa B Pret total: 500 RON Apartamente 2 camere, Aviației, Aviatiei Mall Promenada București - Aviației, Aviatiei Mall Promenada Apartamente 2 camere Pret total: 690 EUR Apartamente 2 camere, Titan, Barajul Dunarii București - Titan, Barajul Dunarii Apartamente 2 camere Pret total: 400 EUR Vile, Centru, Scoala nr 1 Pantelimon Pantelimon - Centru, Scoala nr 1 Pantelimon Vile Pret total: 60.000 EUR Vile, Iancu Nicolae, Jolie Ville Pipera - Iancu Nicolae, Jolie Ville Vile Pret total: 2.700 EUR Apartamente 2 camere, Banu Manta, Primaria Sectorului 1 București - Banu Manta, Primaria Sectorului 1 Apartamente 2 camere Pret total: 800 EUR Vile, palazu mare, palazu mare Constanța - palazu mare, palazu mare Vile Pret total: 155.000 EUR Comerciale, Berceni, Anton Bacalbasa București - Berceni, Anton Bacalbasa Comerciale Pret total: 690.000 EUR Vile, Vila duplex la cheie in cartier Domus Stil Pipera, str.Emil Racovita Pipera Voluntari - Vila duplex la cheie in cartier Domus Stil Pipera, str.Emil Racovita Vile Pret total: 190.000 EUR Apartament, Militari Residence, Rosu-Militari Chiajna - Militari Residence, Rosu-Militari Apartament Pret total: 35.500 EUR Apartamente 2 camere, Berceni, Metalurgiei București - Berceni, Metalurgiei Apartamente 2 camere Pret total: 550 EUR
Oferta lunii:
București - Sala Palatului, Cismigiu
Comerciale, Sala Palatului, Cismigiu
Comerciale
Pret total: 500 EUR
Cautare:
Sectiunea:
Categoria:
Localizare:
Judet:
Cautare dupa Cod Oferta:
Cautare dupa Telefon:
Curs valutar:
1 EUR = 4,8357 RON
1 USD = 4,1087 RON
1 CHF = 4,4964 RON
Calculator de taxe:
Stiri:
 

Consilier imobiliar pentru cumparatorii care doresc sa achizitioneze teren

 1. Primul lucru pe care trebuie sa-l stabiliti atunci cand planuiti sa cumparati un teren este cat de tare va grabiti sa-l cumparati si care este tendinta preturilor pe termen scurt si mediu. Daca trendul preturilor este descrescator puteti sa amanati decizia de a cumpara pana la momentul cand necesitatea de a cumpara este mai mare decat posibilitatea de a astepta scaderea pretului. Daca trendul este crescator decizia de cumparare trebuie luata rapid pentru ca altfel riscati sa scoateti din buzunar sume mari de bani in plus. Oricum pe termen scurt nu se mai asteapta evolutii spectaculoase ale preturilor nici intr-un sens, nici in celalalt. Aceste tendinte sunt totusi doar estimari ale specialistilor, o certitudine de 100% nu v-o poate oferi nimeni si nimic.

2. Al doilea lucru foarte important din start este strategia pe care o abordati. In cazul definirii strategiei de cumparare aveti in vedere urmatoarele:

 • Luati decizia de a cumpara dupa o indelunga reflectie;
 • Sfatuiti-va cu prietenii sau rudele care au trecut de curand prin experiente similare; ei va pot invata sa nu faceti eventualele greseli pe care le-au facut ei
 • Stabiliti care este zona de interes a dvs si suprafata de care aveti nevoie ; in general achizitia unui teren este un proces dificil pe care majoritatea persoanelor o fac pentru termen lung; daca ati gresit in aceasta decizie repararea acestei greseli s-ar putea sa va coste foarte mult (taxe, onorarii notariale, comisioane, cheltuieli de mutare, etc)
 • Ganditi-va ca daca sunteti un bun negociator puteti sa abordati si proprietari care cer pe terenurile lor sume putin mai mari decat ceea ce va permiteti.

3. Pentru ca dvs sa puteti cumpara terenul, proprietarul trebuie sa aiba urmatoarele acte:

 • Actele de proprietate ale terenului care pot fi:
  • contract de vanzare-cumparare autentificat la notar
  • proces-verbal de receptie cu primaria si autorizatia de constructie
  • act de partaj
  • hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila
 • Cadastrul si incheierea de intabulare a proprietatii la Biroul local de carte funciara:
  • cadastru cu schitele 1:500 si 1:2000 cu viza atat a expertului cadastrist autorizat care l-a intocmit, cat si a Biroului local de carte funciara
  • incheierea de intabulare vizata de Biroul local de carte funciara
 • Certificatul fiscal care atesta ca sunteti la zi cu toate taxele si impozitele achitate ( acesta se scoate de la Administratia Fiscala locala cu cateva zile inainte de semnarea actelor finale la notariat
 • Extrasul de carte funciara ( acesta v-a fi scos de notar, propietarul avand obligatia de a se deplasa la notar pentru a completa o cerere de scoatere a extrasului de carte funciara cu 48 de ore inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare)
 • Certificat de urbanism ( daca terenul este intravilan acesta va poate furniza informatii despre ce anume se poate construi pe teren si ce limitari urbanistice exista)

Enumerarea actelor de mai sus nu are pretentia de a acoperi toate cazurile care se pot intalni in practica. Este posibil ca pe langa aceste acte sa fie nevoie si de altele ( de exemplu daca imobilul a fost dobandit de la stat printr-una din legile speciale proprietarul trebuie sa aiba de la primarie o adeverinta prin care sa fie certificat ca nu s-a depus nici o cerere de retrocedare a imobilului). Daca semnati un antecontract si platiti un avans va sfatuim sa mergeti impreuna cu porprietarul si actele de proprietate la un notar sa va spuna de ce acte mai este nevoie pentru semnarea contractului de vanzare-cumparare. O alte posibilitate este sa va angajati un avocat care va verifica aceste acte si va poate consilia pana la semnarea contractului( o lista cu avocati gasiti si in sectiunea servicii auxiliare ). In cazul in care cumparati cu credit ati scapat de o mare problema pentru ca juristii bancii vor fi cei care vor verifica ca proprietarul sa aiba toate actele. Totusi aveti grija daca semnati un antecontract inainte ca juristii bancii sa va dea ok-ul. Riscati sa pierdeti avansul platit daca depasiti din cauza bancii termenul trecut in antecontract.

4. Daca aveti dubii asupra actelor care va sunt prezentate mai bine va angajati un avocat care sa va asiste la tranzactie pentru a nu risca sa fiti inselat. Onorariul unui avocat este destul de redus in comparatie cu suma pe care riscati s-o pierdeti, iar acest onorariu poate fi recuperat prin reducerea onorariului cu pana la 30% pe care este obligat s-o acorde notarul daca sunteti asistat de un avocat ( ba chiar s-ar putea sa iesiti in castig)

5. Va sfatuim sa incheiati antecontractul de vanzare-cumparare si sa achitati avansul doar la notariat. Legislatia civila in vigoare prevede ca daca tranzactia nu are loc la data inscrisa in antecontract din vina promitentului-vanzator acesta trebuie sa va restituie de 2 ori suma pe care a primit-o. In cazul in care nu sunteti de acord sa primiti avansul dublu inapoi, puteti cere instantei sa oblige pe promitentul-vanzator la incheierea contractului de vanzare-cumparare cu clauzele prevazute in antecontract. Daca tranzactia nu se realizeaza la data trecuta in contract din cauza dumneavoastra atunci pierdeti avansul platit. Asa ca fiti foarte atent cand incheiati antecontractul sa va luati un termen acoperitor ( mai ales daca aveti nevoie si de credit)

6. Va sfatuim sa treceti in contractul de vanzare-cumparare suma reala la care se realizeaza tranzactia, chiar daca in acest fel taxele si onorariile notariale sunt mai mari. In acest fel va acoperiti de raspunderea vanzatorului in limita intregii sume trecute in contract in caz de evictiune ( cu alte cuvinte in cazul unei probleme juridice anterioare a imobilului veti fi despagubit de proprietar doar cu suma trecuta in contract). Apoi nedeclararea pretului real este cauza de nulitate a contractului si riscati sa ramaneti si cu banii dati si fara teren. Si nu in ultimul rand vi se poate intocmi dosar penal.

7. Cereti vanzatorului sa scoata certificat de urbanism si de asemenea o schita cu retelele de la primarie. Fara acestea riscati ca terenul sa devina inutilizabil pentru ceea ce v-ati propus sa construiti.