Ajax site
Oferte recomandate: Pentru constructie case-vile, Buda, Sos Alexandriei Cornetu - Buda, Sos Alexandriei Pentru constructie case-vile Pret total: 22.500 EUR Vile, palazu mare, palazu mare Constanța - palazu mare, palazu mare Vile Pret total: 155.000 EUR Pentru constructie case-vile, Padurea Codrii Vlasiei, Livada cu Meri Pantelimon - Padurea Codrii Vlasiei, Livada cu Meri Pentru constructie case-vile Pret total: 25.000 EUR Hale productie, Str. Principala, 3 Bucșani - Str. Principala, 3 Hale productie Pret total: 120.000 EUR Spatii policlinici/cabinete medicale, stomatologie, Lipovei, Lipovei Timișoara - Lipovei, Lipovei Spatii policlinici/cabinete medicale, stomatologie Pret total: 350 EUR Apartament, Militari Residence, Rosu-Militari Chiajna - Militari Residence, Rosu-Militari Apartament Pret total: 35.500 EUR Extravilane, Nazna-Berghia, Nazna-Berghia Nazna - Nazna-Berghia, Nazna-Berghia Extravilane Pret total: 390.000 EUR Clasa B, Morarilor, 1 Decembrie 1918 București - Morarilor, 1 Decembrie 1918 Clasa B Pret total: 500 RON Apartament 3 camere, GALATI, Faleza Dunarii Galati/Galati - GALATI, Faleza Dunarii Apartament 3 camere Pret total: 140.000 EUR Apartament 3 camere, Mărăști, Marasti Cluj-Napoca - Mărăști, Marasti Apartament 3 camere Pret total: 104.000 EUR Case-Vile, Zamora, Splaiul Zamorei Bușteni - Zamora, Splaiul Zamorei Case-Vile Pret total: 260.000 EUR Vile, Iancu Nicolae, Jolie Ville Pipera - Iancu Nicolae, Jolie Ville Vile Pret total: 345.000 EUR Apartament 2 camere, Titulescu, Banu Manta București - Titulescu, Banu Manta Apartament 2 camere Pret total: 138.992 EUR Apartamente 2 camere, Mamaia Nord, Mamaia Nord Mamaia - Mamaia Nord, Mamaia Nord Apartamente 2 camere Chiria / ZI: 440 RON Apartament 3 camere, Plavat 2, Plavat 2 Timișoara - Plavat 2, Plavat 2 Apartament 3 camere Pret total: 82.000 EUR
Oferta lunii:
București - Sala Palatului, Cismigiu
Comerciale, Sala Palatului, Cismigiu
Comerciale
Pret total: 500 EUR
Cautare:
Sectiunea:
Categoria:
Localizare:
Judet:
Cautare dupa Cod Oferta:
Cautare dupa Telefon:
Curs valutar:
1 EUR = 4,8357 RON
1 USD = 4,1087 RON
1 CHF = 4,4964 RON
Calculator de taxe:
Stiri:
 

Consilier imobiliar pentru proprietarii care doresc sa inchirieze apartament

1. Primul lucru pe care trebuie sa-l stabiliti este pretul maxim la care puteti gasi chiriasi intr-un timp foarte scurt. Pentru aceasta cumpararea de la DirectProprietar.ro a unuia din pachetele "Internet rapid" sau "Internet standard" va ofera un avantaj foarte mare fata de ceilalti proprietari: posibilitatea de a oferi un pret de inchiriere optim(pe baza informatiilor reale, verificabile si actuale pe care le primiti de la noi) care sa permita inchirierea rapida. Iar fiecare zi castigata in incercarea de a gasi un chirias inseamna bani in plus in buzunarul dv.

2. Al doilea lucru foarte important este sa decideti carui segment de chiriasi va adresati. In primul rand daca doriti sa inchiriati numai persoanelor fizice sau acceptati sa inchiriati si firmelor pentru diverse activitati ( birorui, cabinete medicale, puncte de vanzare diverse servicii, etc.). In acest ultim caz aveti nevoie de acordul Asociatiei de Proprietari ( Locatari) si al vecinilor directi de pe palier, stanga, dreapta,  de sus si de jos. Dupa ce aveti acordul verbal al asociatiei si al vecinilor puteti oferi imobilul spre inchiriere, atat pentru locuit, cat si pentru scopuri comerciale. Oricum, dupa ce ati gasit o firma care doreste sa inchirieze si ati fixat toate detaliile contractuale va sfatuim ca inainte de semnarea contractului sa mergeti cu adeverinta ( pe care o puteti descarca de aici) la acestia si sa obtineti toate semnaturile. Abia dupa ce ati obtinut aceasta adeverinta semnata in 4 exemplare ( 1 pentru asociatie, 1 pentru dv si 2 pentru chirias) puteti semna contractul.

3. Daca doriti sa inchiriati numai persoanelor fizice trebuie sa va definiti segmentul de clienti carora va adresati. In cazul in care apartamentul este mobilat si utilat doar cu strictul necesar si cu obiecte vechi sau de calitate mai slaba, segmentul caruia va adresati este format din studenti sau angajati cu venituri modeste. Riscul la astfel de clienti il reprezinta faptul ca au o mobilitate foarte mare si nu va puteti baza pe o inchiriere sigura pe termen lung. De asemena exista un risc mai mare de a va provoca daune si de a deranja vecinii. Daca insa doriti sa va adresati unui segment format din oameni de afaceri sau oameni cu studii superioare, trebuie sa stiti ca acestia cauta conditii de locuit mai bune si in consecinta este nevoie sa renovati apartamentul si sa-l mobilati si utilati cu lucruri de calitate. Avantajul acestor clienti este ca va ofera o chirie lunara mai mare, riscul de a va face pagube este mai mic si au o stabilitate mai mare putandu-va baza ca-i aveti chiriasi pe termenul trecut in contract.

4. Dupa semnarea contractului, daca proprietatea apartine unei persoane fizice revine acestuia obligatia sa inregistreze contractul de inchiriere la administratia fiscala de domiciliu a proprietarului in termen de 15 zile de la semnarea contractului de inchiriere.

Daca chiriasul este persoana fizica pentru inregistrarea contractului la administratia fiscala sau primaria de domiciliu a proprietarului aveti nevoie de urmatoarele documente:

- contractul de inchiriere in 3 exemplare originale

- copie dupa actele de identitate ale proprietarului

- copie dupa actele de identitate ale chiriasului

- copie dupa actele de proprietate ale imobilului care se inchiriaza

- declaratia de venit din cedarea folosintei bunurilor nr. 220 in 2 exemplare ( pe care o puteti descarca de aici); in cazul in care sunteti casatorit sau sunt mai multi coproprietari ai imobilului trebuie sa completati in 2 exemplare declaratia de venit pentru fiecare coproprietar care va merge s-o depuna la administratia fiscala de domiciliu

Daca chiriasul este persoana juridica pentru inregistrarea contractului la administratia fiscala sau primaria de domiciliu a proprietarului aveti nevoie de urmatoarele documente:

- contractul de inchiriere in 3 exemplare originale

- copie dupa actele de identitate ale proprietarului

- copie dupa certficatul de inregistrare al chiriasului

- copie dupa actele de identitate ale persoanei care a semnat in numele chiriasului

- copie dupa actele de proprietate ale imobilului care se inchiriaza

- declaratia de venit din cedarea folosintei bunurilor nr. 220 in 2 exemplare ( pe care o puteti descarca de aici); in cazul in care sunteti casatorit sau sunt mai multi coproprietari ai imobilului trebuie sa completati in 2 exemplare declaratia de venit pentrufiecare coproprietar care va merge s-o depuna la administratia fiscala de domiciliu

- acordul asociatiei de proprietari de a inchiria imobilul firmei respective pentru activitatile pe care aceasta le va desfasura in spatiul inchiriat ( acordul il puteti descarca de aici, trebuie completat si semnat si stampilat in 4 exemplare); atentie aveti nevoie de acordul vecinilor si al asociatiei de locatari(proprietari) doar daca inchiriati unei firme pentru activitati comerciale; daca insa inchirati unei firme apartamentul pentru a locui unul din angajatii firmei(locuinta de serviciu) nu mai aveti nevoie de acest acord.

5. Publicitatea imobilului pe piata este cel mai important lucru pentru a gasi chiriasi si cuprinde urmatoarele laturi:

- publicarea anuntului pe cele mai importante siteuri de imobiliare

- publicarea anuntului in presa locala si centrala

- anuntarea agentiilor imobiliare ce-si desfasoara activitatea in zona in care se afla imobilul

- amplasarea unui banner in fata geamului cu datele dv de contact si cateva detalii despre apartament care sa aduca oferta in fata trecatorilor printre care se pot afla si potentiali inchirieri

- anuntarea prietenilor si a rudelor, a vecinilor si a administratorului blocului despre intentia dv. Acestia va pot gasi clienti preintre oamenii cu care intra in contact

- apelarea la un serviciu specializat DirectProprietar.ro care va realiza profesionist pentru dv oricare sau toate primele 4 posibilitati de publicitate la preturi nesemnificative fata de valoarea castigurilor pe care le puteti obtine ( vezi aici pachetele pe care le oferim )

6. Desi decizia de a inchiria un imobil pare una foarte serioasa si luata numai in baza unor motive obiective, o mare parte dintre potentialii chiriasi pot fi impresionati placut sau neplacut de o serie de factori subiectivi ce tin de imobil, cum ar fi:

- curatenia de pe scara si din apartament este foarte importanta; chiar daca in momentele cand ati scos la inchiriere apartamentul din diverse motive acesta nu arata tocmai bine mobilizati-va cu cateva zile inainte si faceti curatenie. Verificati ca chiuveta de la bucatarie sa nu fie plina de vase, baia sa nu fie plina de rufe, camara si debaraua sa fie curatate, iar lucrurile din ele sa fie ordonate cu atentie, etc.

- in cazul in care inchiriati apartamentul mobilat si utilat ordonati lucrurile din apartament astfel incat acesta sa arate cat mai placut la o privire mai atenta. De asemenea pastrati in apartament cat mai putine lucruri, deoarece o camera supraaglomerata cu lucruri pare de dimensiuni mai mici.

- e foarte important ca apartamentul sa fie prospat aerisit, fara mirosuri "ciudate"

- trageti transperantele sau jaluzele, eliminati orice obstacol pentru ca in fiecare camera sa fie cat mai multa lumina naturala.

- indiferent daca e iarna sau vara faceti in asa fel incat in interior temperatura sa fie placuta

- reparati instalatiile sanitare astfel incat sa nu tasneasca apa din bateria de la baie sau bucatarie, sa nu fie infundate scurgerile, etc. Aceste reparatii costa foarte putin, dar neefectuarea lor poate indeparta un potential cumparator.

- nu va intalniti niciodata cu potentiali clienti daca apartamentul se afla la un etaj superior si tocmai in ziua aceea nu functioneaza liftul; scuzati-va, inventati un motiv si amanati vizionarea in alta zi

- daca locuiti intr-o zona cu scoli si licee foarte aproape sau aveti foarte multi copii galagiosi pe scara, monitorizati atent in ce zile si pe la ce ore este mai putina galagie si stabiliti vizionarile in aceste perioade

- nu va apucati sa investiti sume foarte mari in apartamente situate in zone mai putin de renume; puteti sa bagati cateva  mii de euro si sa amenajati "ultimul racnet" un apartament situat in Ferentari spre exemplu; nimeni n-o sa va ofere suma prin care sa va acoperiti banii investiti.

- incercati sa aranjati vizionarile apartamentului in perioade avantajoase pentru acest lucru ( de exemplu nu mergeti pe intuneric sa prezentati un apartament intr-o zona intunecoasa, cu probleme de iluminat stradal; daca stiti ca sunt probleme cu locurile de parcare in jurul blocului, intalniti-va cu proprietarii intr-un loc unde pot parca si mergeti pe jos pana la imobil; daca vecinul de deasupra tocmai face reparatii capitale in perioada aceasta rugati-l ca pe perioada scurta cat sunteti cu clientii la apartament sa intrerupa aceste lucrari)

7. Va vom prezenta cele mai uzuale intrebari puse de potentialii chiriasi la vizionare, impartite in patru categorii:

a. Intrebari cu referire la imobil si imprejurimile acestuia

 • Cate camere are apartamentul?
 • Cum este compartimentat apartamentul?
 • La ce etaj din cate se afla?
 • Ce suprafata utila si construita are?
 • Ce suprafete au camerele si dependintele?
 • In ce an a fost construit blocul?
 • Ce finisaje si imbunatatiri are?
 • Cum este mobilat si utilat?
 • Cum sunt vecinii ?
 • Care sunt cheltuielile lunare pentru intretinere ?
 • Ce locuri de parcare sunt in zona ?

c. Intrebari cu referire la stabilirea conditiilor contractuale

 • Incepand cu ce data se poate semna contractul de inchiriere si de cand se poate muta chiriasul in apartament ?
 • Care este durata minima si maxima de inchiriere a imobilului ?
 • Pot sa platesc si in alta moneda valutara decat cea ceruta de dumneavoastra ?

d. Intrebari referitoare la negocierea pretului

 • Care este pretul ?
 • Cat mai negociati ?
 • Ce avans minim si ce suma minima ca garantie doriti?

8. Pentru a va asigura ca chiriasul nu pleaca lasandu-va cu daune ale apartamentului sau cu restante la plata intretinerii si altor cheltuieli(curent, cablu tv, internet, telefon fix, etc.) estimati valoarea acestora pentru 2-3 luni si luati ca si garantie contravaloarea acestora.

- Treceti in contract obligatia chiriasului de a va prezenta chitantele de plata a utilitatilor lunar, eventual cand va achita chiria.

- Treceti de asemenea in contractul de inchiriere obligatia de a va permite accesul in apartament lunar pentru a inspecta starea in care este pastrat acesta.

- Treceti in contractul de inchiriere interdictia de a subinchiria imobilul fara acordul dv scris.

- Nu permiteti modificarea imobilului fara acordul scris al dvs. Aceste lucruri va pot aduce probleme legate de cadastrul si intabularea pe care se presupune ca le aveti facute sau va pot afecta structura imobilului si chiar aspectul acestuia. Obligatiile dvs ca proprietar in contractul de inchiriere sunt:

- mentinerea starii tehnice bune a imobilului inchiriat in vederea unei folosinte optime

- sa asigurati linistita folosinta a imobilului

- sa prezentati actele de proprietate la semnarea contractului

DirectProprietar.ro vine in ajutorul dvs cu un model de contract de inchiriere( click aici ); atentie acest contract este doar cu titlu de model este un contract cadru si nu acopera absolut toate situatiile. Pentru a obtine un contract de inchiriere bun adaptati acest contract la situatia specifica a dv. introducand clauze care le-ati discutat cu chiriasul. Pentru o mai mare siguranta asupra semnarii unui contract de inchiriere va sfatuim sa va angajati un avocat.

9. Fiti prudenti si faceti un contract solid daca acceptati sa figureze la adresa imobilului dvs sediul social al unei firme .In cazul in care acesta pleaca inainte de incheierea contractului si va lasa cu sediul figurand la adresa dvs, nu mai puteti inchiria unei alte firme ca sediu social, pana ce nu este radiata prima firma de la adresa dvs. Pentru aceasta prevedeti in contractul de inchiriere ca nu restituiti garantia decat dupa ce chiriasul va aduce radierea sediului de la Registrul Comertului.

10. Inregistrati contractul de inchiriere la Administratia Financiara pe raza caruia are domiciliul proprietarul, din urmatoarele motive:

- riscati sa vi se intocmeasca dosar penal pentru evaziune fiscala

- sunteti santajabil de catre chirias care stiind ca nu ati declarat veniturile la fisc poate specula acest lucru

- pentru orice litigiu cu chiriasul nu va puteti adresa organelor legale pentru a vi se face dreptate

- impozitul nu este chiar atat de mare incat sa meritati sa riscati ( impozitul este de doar 12% din chira lunara; de fapt impozitul este de 16%, dar beneficiati de o deducere de cheltuieli forfetare de 25%, deci achitati un impozit de doar 12%; acesta se achita trimestrial)

 Contractul este perfect legal fara sa fie inregistrat la Administratia Financiara a sectorului pe teritoriul caruia se afla imobilul doar in cazul in care ambele parti sunt persoane juridice.

11. Va sfatuim sa treceti in contractul de inchiriere suma reala la care se realizeaza tranzactia. Riscati sa incasati de la chirias doar suma trecuta in contractul de inchiriere.